Zo wordt alcoholvrij bier gemaakt

Alcoholvrije en alcoholarme bieren zijn enorm populair. Steeds meer mensen willen genieten van een goed glas bier, ongeacht de situatie. En gelijk hebben ze! Maar hoe wordt alcoholvrij bier eigenlijk gemaakt?

In Nederland betekent alcoholvrij dat er niet meer dan 0,1% alcohol in het bier mag zitten. Bier dat in het buitenland wordt gemaakt mag onder de noemer ‘alcoholvrij’ tot 0,5% alcohol bevatten. Er zijn verschillende manieren om alcholvrij bier te maken.

Alcohol eruit destilleren

Een bekende manier van alcoholvrij brouwen is vacuümdestillatie. Er wordt volgens het normale proces bier gebrouwen. Achteraf wordt de alcohol eruit gedestilleerd. Hierbij verdwijnen ook de karakteristieke aroma’s van het bier. Om deze reden, worden ze achteraf toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn Leffe Blond 0.0% en Heineken 0.0%.

Geef alcohol geen kans

Gist zet suikers uit graan om in alcohol. Er zijn speciale gistcellen die bij een lage temperatuur pas heel laat omgezet worden in alcohol. Zodra dit gebeurt, wordt het proces stopgezet. De bekroonde Playground IPA van Vandestreek, maar ook de Bavaria 0.0% en Grolsch 0.0% worden op deze manier gebrouwen.

Membraan of mengen

Er zijn ook brouwers die bier met alcohol brouwen en vervolgens de alcohol uit het bier filteren met een membraam. Omdat het proces duur en tijdrovend is, gebeurt dit maar zelden. Een mooi voorbeeld hiervan is de Brugse Sportzot. Tot slot is het ook mogelijk om heel veel te experimenteren en ingrediënten te mengen tot je een goed drinkbaar biertje hebt. Een voorbeeld hiervan is de Braxzz Porter.

Kom proeven!

Alcohol geeft bier smaak. Een alcoholvrij biertje, zal dus nooit hetzelfde smaken als de variant met alcohol. Er wordt flink geëxperimenteerd en er zijn een aantal hele mooie alcoholvrije bieren op de markt. Zelf proeven? Ons personeel vertelt je er graag meer over.

Op de hoogte blijven van biernieuws en -fun? Volg ons op Facebook en check onze venue op Untappd.

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht