Winterbier uitgelicht: Porter

Donker, moutig en stoer. Koud winterweer vraagt om een hartverwarmend bier. Wat ons betreft is de Porter daar een uitstekend voorbeeld van. Maar hoe is dit bier ontstaan en wat heeft het te maken met het welbekende Stoutbier?

Het verhaal van de slimme barman

Laten we beginnen bij het ontstaan van het bier. De overlevering vertelt dat een Londense kroegeigenaar in de 18e eeuw een lichter gehopt bier met een oud bier mengde. Het resultaat was goedkoop, lekker en werd razend populair. Uiteindelijk gingen brouwers het bier zelf maken, zodat de barman niet meer hoefde te mixen.

Het verhaal van de sjouwers

Een ander verhaal gaat dat de Porter is geboren in de havens van Londen. De sjouwers (porters) genoten van dit bier. Brouwers verwerkte er hun te ver gebrande mout in en het bier was snel drinkklaar, wat de Porter erg goedkoop maakte. Daarbij was het zo laag in alcohol, dat de werkgevers er geen problemen mee hadden als het onder werktijd werd gedronken.

Stout Porter: een sterke Porter

En zoals dat met populaire producten gaat, duiken de varianten snel op. De bekendste was de sterke Porter, oftewel: Stout Porter. Dit is een Porter met een hoger alcoholpercentage. Daarbij zijn stouts vaak wat meer uitvergist en dus droger dan Porters. Het bekendste Stoutbier? Guiness uiteraard!

Hoe het ook is gegaan, wij zijn blij met beide bieren. Inmiddels is de scheiding tussen Porters en Stouts steeds vager aan het worden, omdat er ook Porters met een hoger alcoholpercentage dan Stouts worden gemaakt. Wat is dan eigenlijk nog het verschil tussen de twee bierstijlen? Dat zit ‘m in de mout. Voor Porter wordt gemoute gerst gebruikt en voor Stout geroosterde/gebrande gerst.

Lekker bij…

De licht bitterzoete smaak met tonen van koffie, karamel en drop maakt dat dit bier heel goed combineert met winterse gerechten. Denk aan pompoen, wortel en grill- en rooksmaken.

Op de hoogte blijven van biernieuws en -fun? Volg ons op Facebook en check onze venue op Untappd.

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht