Winnaar fles West –Vleteren bekend

De kogel is door de kerk…
Gefeliciteerd Marieke Noordermeer, jij bent uitverkoren om één van deze flesjes te komen drinken!

Marieke Noordermeer heeft mee gedaan aan ons share en win actie voor een bijzonder flesje West-Vleterenbier.

Ook voor de 270 minder gelukkigen is er goed nieuws. Dit jaar kunnen jullie nog veel meer acties en ander leuks van ons verwachten. Hou onze FB pagina daarom goed in de gaten!

West-Vleteren bier
Bij de echte bierkenners gaan de ogen al fonkelen en stroomt het water in de mond bij de naam: West-Vleteren. Volgens sommigen het beste bier ter wereld. Eén ding is zeker: het is bier met een prachtig verhaal.

 

Geschiedenis

De huidige abdij ontstond in 1831 toen de prior van het pas gestichte klooster op de Katsberg met enkele van zijn monniken naar de bossen van Sint-Sixtus trok om zich te vestigen bij de kluizenaar Jan-Baptist Victoor..

Toen de nieuwe abdij gebouwd werd in 1831, hadden de bouwvakkers contractueel recht op twee glazen bier per dag. Om geld uit te sparen besloten de paters de drank zelf te brouwen. Dit bier was echter niet het Westvleteren van vandaag, maar een variant met een alcoholpercentage van amper 2 procent. Later begonnen de paters trappist te brouwen om in hun levensonderhoud te voorzien.

In 1945 besliste de abt dat de productie zou worden beperkt, omdat de brouwerijactiviteiten te veel van de energie van de religieuze gemeenschap opeisten. Het jaar daarop besliste hij het brouwen en commercialiseren voortaan onder licentie toe te vertrouwen aan de Brouwerij Sint-Bernardus in Watou. Een beperkte brouwerijactiviteit bleef in de kloosterbrouwerij doorgaan.

De licentie werd in 1962 voor 30 jaar verlengd.

Toen die in 1992 ten einde liep werd de volledige brouwerijactiviteit opnieuw door de abdij overgenomen. De beslissing bleef behouden om de productie te beperken tot wat als opbrengst voor het levensonderhoud van de monniken nodig is, hetzij 4.700 à 4.750 hectoliter of 60.000 kratten van 24 flesjes.

 

Verkrijgbaarheid West-Vleteren

Het bier wordt niet verkocht aan winkels en de horeca en is officieel enkel te verkrijgen bij de abdij zelf en in het café tegenover de abdij (Café In De Vrede). Toch vindt het bier soms in kleine hoeveelheden de weg naar winkels en cafés. De monniken kunnen niet altijd aan de vraag voldoen, maar kiezen ervoor om hun brouwerij kleinschalig te houden.

Sinds 25 september 2006 moet telefonisch gereserveerd worden voor men het bier kan komen afhalen. Omdat er maar één telefoonlijn is kan het lang duren voordat men verbinding krijgt. Op de website van St. Sixtus is informatie te vinden over over hoe het bier te verkrijgen is.

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht