Weihenstephaner

die älteste brauerei der welt: weihenstephaner

Lang hebben we het volgehouden om religieus alleen Belgische bieren te schenken. Door de ontwikkelingen in bierland zijn er langzaam maar zeker een aantal niet-Belgische bieren in het assortiment opgenomen. Met name in de zomermaanden merkten we dat er veel vraag was naar Weizen bieren. Daarom hebben we ook besloten om Weihenstephaner toe te voegen aan ons aanbod. De keuze was makkelijk gemaakt, de Weihenstephaner wordt namelijk gebrouwen door de oudste brouwerij ter wereld! Reden genoeg om onze eigen Leonardo Di Caprio voor de camera te zetten om jullie meer te vertellen over dit bier.

Het bier

Qua naam zou je denken dan het Duitse Weizen en het Belgische witbier gelijk aan elkaar zijn. Echter is niets minder waar! Weizen wordt gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. Deze oudste warenwet ter wereld stelt dat bier alleen gemout gerst, water en hop mag bevatten. Daarnaast is het gebruik van vruchten of kruiden ten strengste verboden! De fruitige en kruidige smaken bij een Weizen komen juist door het gebruikte gist. Kenmerkende smaken voor deze bierstijl zijn banaan en kruidnagel.

Weihenstephaner is om precies te zijn een Hefeweissbier. Het bier is blond, met gist en dus ongefilterd. Eigenlijk is de Weihenstephaner is het de moeder aller witbieren. De wortels van de brouwerij zijn te herleiden naar het jaar 1040! In tegenstelling tot Belgische en Nederlandse witbieren zijn dus geen smaakmakers zoals koriander of citrusschil gebruikt. Het bier krijgt de frisse zuurheid van speciale gisten en drinkt daardoor uitzonderlijk makkelijk weg. De aroma’s van banaan en tropisch fruit merk je direct op!

De brouwerij

De Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan staat in de Duitse stad Freising. De brouwerij is de oudste nog bestaande brouwerij ter wereld. In 1040 kreeg het Benedictijnse klooster het recht om bier te brouwen en te verkopen in Freising. Er bestaat discussie over de echtheid van de oorkonde waarmee dit recht werd verleend. Daarom claimt ook brouwerij Weltenburg de titel van oudste brouwerij ter wereld.
In 1803 ging het recht om te brouwen samen met alle eigendommen van de brouwerij over naar de staat Beieren. Beieren was in die tijd nog een monarchie. De brouwerij had dus ook een koninklijke status kunnen hebben. Het koningswapen wordt wel op de etiketten van de brouwerij gebruikt. Sinds 1921 draagt de brouwerij de naam Bayerische Staatsbrauerei. De bewaarde gebouwen en het vroegere klooster, stammen uit de 17e eeuw. De installaties zijn nu hypermodern. Aan de brouwerij is een zelfs een faculteit van de Technische Universiteit München verbonden.
reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht