Waarom pils een speciaal bier is

Pils. Het klinkt misschien als het minst speciale bier onder alle bieren. Maar niets is minder waar. Wat ons betreft is dit supergewone bier juíst speciaal. Waarom? Wij leggen het uit.

Biertje?

Pils is officieel een soort bier en wordt vernoemd naar de stad Pilsen (Plzeň) in Tsjechië waar dit type bier afkomstig is. Daarbij is Pils is ondergistend en speciaalbier bovengistend. Pils is dus, net als tripel en blond, een soort bier. Dus: als je vraagt om een biertje, is de juiste wedervraag: wat voor bier?

De theorie

Pils is een bier van lage gisting dat bij een temperatuur onder de tien graden wordt gebrouwen. Het proces is goed controleerbaar, waardoor er grote hoeveelheden gemaakt kunnen worden. Speciaalbier wordt gebrouwen bij een hoge gisting met een temperatuur rond de twintig graden. Er worden aan speciaalbier verschillende smaakmakers toegevoegd zoals kruiden en specerijen.

Pils is speciaal

Pils wordt in enorme batches gemaakt. Het is iedere keer van dezelfde kwaliteit met dezelfde smaak, kleur en geur. Best knap voor een zuiver natuurproduct zonder toevoegingen. Een goed pils brouwen is dus heel speciaal!

Op de hoogte blijven van biernieuws en -fun? Volg ons op Facebook en check onze venue op Untappd.

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht