Van Black IPA tot Brut IPA… zoek de verschillen!

IPA is hot! De meesten weten inmiddels wel dat dit bier niet uit India komt, maar gedronken werd aan boord van de schepen die van Engeland naar India voeren. Maar wist je dat er nog een heleboel andere IPA stijlen zijn ontwikkeld? Wij hebben de meest populaire voor je op een rijtje gezet.

Indian Pale Ale

Door het toevoegen van extra hop en alcohol, was het bier langer houdbaar tijdens de reis over zee. En nog is het bittertje van de hoppen karakteristiek voor de smaak van een IPA. De Amerikaanse IPA is vaak nog wat hoppiger, maar bevat ook frisse citrustonen.

Session IPA

Zoals je kon lezen in ons artikel over het schil tussen session en saison, staat session doorgaans voor een bier met een laag alcoholpercentage. Aan deze IPA is dus wel extra hop toegevoegd, maar geen extra alcohol.

Black IPA

Dit is een donkere IPA. Kijk niet raar op als je ‘m als Cascadian Dark Ale voorbij ziet komen. De donkere kleur komt van geroosterd mout. Een trucje dat ze trouwens ook uithalen om wit brood bruin te maken. In het geval van Black IPA is het geen makkelijke cheat, maar geeft de donkere kleur het bier echt meer body. Toch zijn ze nooit zo zwaar als de porter. Er bestaat overigens ook een White IPA, die doet denken aan Belgisch witbier.

Eastcoast IPA

Komt van de Amerikaanse oostkust, de Europa-kant dus. Deze (zuid) Europese invloeden proef je terug door zoetige moutsmaken en een citrus ondertoon. Een frisse, fruitige smaakbom met het herkenbare bittertje van de IPA. De Westcoast IPA is daarentegen straf en bitter.

New England IPA

De NEIPA is een ietswat troebele, Amerikaanse IPA variant. Dit bier is het minst bitter van de IPA familie. Vooral de smaak van tropisch fruit voert hier de boventoon.

Imperial Pale Ale/ Double IPA

Een Amerikaanse en sterke variant met nog meer hop en dus nog meer bitters. Het alcoholpercentage ligt vaak boven de 8%. Een sterke jongen, dus!

Brut IPA

We eindige deze lijst met een spektakelstuk: Een Amerikaans bier dat je doet denken aan champagne! Hoppig als een IPA, maar door de toevoeging van een enzym een fijne afdronk zo droog als een goed glas brut bubbels.

Op de hoogte blijven van biernieuws en -fun? Volg ons op Facebook en check onze venue op Untappd.

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht