Twaalf jaar Olivier… Johan vertelt

Onze Johan gaat, na twaalf jaar, weg bij Olivier. Genoeg reden voor een sentimenteel gesprek. We blikken terug naar hoe het allemaal begon, wat er in die twaalf jaar allemaal is veranderd en hoe het komt dat Olivier al vanaf dag één succesvol is.

Laten we beginnen bij het begin. Hoe ben je bij Olivier terecht gekomen?

“Ik werkte als bedrijfsleider bij De Poort op Ledig erf, maar was wel toe aan een nieuwe uitdaging. Mijn vriendin werkte destijds bij De Vooruitgang in Eindhoven, een zaak van Debuut. Daar hoorde ze dat Debuut een biercafé in Utrecht wilde openen. Dat leek me wel wat, dus ik maakte een afspraak voor een sollicitatiegesprek.”

“Het gesprek was in de Colonie, wat nu Stan&Co is. Het was borreltijd en ik wist dat de heren al heel veel gesprekken hadden gehad. Toen ze vroegen wat ik wilde drinken zei ik ‘Wat willen jullie drinken? Volgens mij hebben jullie een lange dag achter de rug.’ Dat was gelijk goed binnenkomen. Van tevoren had ik de bierkaart van de Colonie bestudeerd, dus we raakten al vrij snel aan de praat over bier. Tegen de tijd dat de bestelling kwam, was ik al praktisch aangenomen.”

Lekker hoor! Maar toen had je de zaak nog niet gezien.

“Nee toen nog niet, maar na afloop van het sollicitatiegesprek kon ik even binnenkijken. Ze zaten nog middenin de verbouwing, dus het stond helemaal vol met stijgers. Uit de betonnen vloer kwamen wat pijpjes op de plek waar de bar moest komen. Ik was gelijk verliefd.”

“Ik voelde meteen dat dit een topzaak zou worden en zei: “Als er voldoende aandacht word besteed aan het assortiment, de service en de kwaliteit, verwacht ik dat dit het beste café van Nederland gaat worden’. Zes jaar later, in 2013 stonden we op nummer één van de Misset Café top 100.”

Hoe kan het dat Olivier, ondanks de recessie, vanaf dag één goed liep?

“Ik denk dat de crisis ons juist heeft geholpen. Zowel vanuit de portemonnee als vanuit moreel oogpunt konden mensen niet langer in dure wijncafe’s en cocktailbars zitten. Maar speciaalbier, dat kon er wel vanaf. Het is meer dan een ‘gewoon’ biertje, de prijs is niet schrikbarend hoog en je krijgt er een beleving bij. Zo konden mensen zonder veel uit te geven, toch een speciaal gevoel krijgen. Daarnaast heeft de locatie natuurlijk ook enorm geholpen.”

Hoe gingen de eerste dagen?

“Het was blinde paniek. We hadden een team van negentien, wat belachelijk weinig is. Maarja, we wisten natuurlijk niet hoe het zou gaan. Binnen no-time liepen we achter de feiten aan. Na een half jaar was het personeelsbestand verdubbeld en hadden we een betere werkstructuur.”

“De sfeer onderling was vanaf dag één top. Er was veel drive en passie, zowel bij Debuut als bij de bediening. Iedereen met wie ik Olivier opstartte had een bijzondere interesse in speciaalbier. En nog steeds. Het personeel hier heeft altijd genoeg kennis in huis om een passend advies te geven. Dat is echt uniek en iets waar ik ontzettend trots op ben. Sowieso maak ik een hele diepe buiging voor ons team. Het hoofdkantoor heeft op facilitair gebied wonderen verricht, maar het personeel staat uiteindelijk aan tafel en maakt Olivier tot wat het is.”

johan mick
Beeld: Entree Magazine

Op papier lijkt een speciaalbiercafé een niche aan te spreken, maar hier zit een zeer divers publiek. Hoe maak je Olivier toegankelijk?

“Olivier is inderdaad een zaak voor iedereen. We hebben vaste gasten van boven de 90 en ouders met kinderen die hier elke zaterdag een spelletje komen doen. Dat komt door de sfeer, de aanspreekvorm en het aanbod in zowel dranken als eten. Je kunt hier ’s ochtends terecht voor koffie en taart, ’s middags een salade eten en rond borreltijd komen hier zowel studenten als mensen van kantoor. In de avonduren zien we hier dates, biernerds en gezinnen. Mijn oma is recordhoudster. Zij stond voor openingstijd voor de deur en ging ’s avonds na de laatste ronde weer weg. Voor het personeel is het trouwens ook ontzettend leuk en leerzaam. Ze hebben hier met heel veel verschillende gasten te maken.”

En wat nou als iemand niet van bier houdt? Dan zit je hier aan het verkeerde adres, toch?
“De zin ‘ik houd niet van bier’ zien wij als een uitdaging. Want dat betekent dat wij onze stinkende best gaan doen om een bier te vinden dat je wél lekker vindt. Geloof mij: er is een biersoort voor iedereen. Door ons enorm diverse aanbod, is er altijd een bier dat je lekker vindt, alleen heb je die zelf nog niet geproefd.”

Wat is er veranderd gedurende de jaren?

“Er is meer structuur in het bedrijf gekomen en er is meer kennis in huis gehaald door middel van trainingen. En natuurlijk hebben we ook aanpassingen gemaakt in ons aanbod. We begonnen met 50 Belgische speciaalbieren. Ondertussen zagen een steeds groter assortiment in de supermarkten, waardoor de drempel om speciaalbier in huis te halen lager werd. Dat betekende dat wij iets extra’s moesten gaan bieden. Een bijbehorend glas, een verhaal en het stuk beleving.”

“Daarnaast was er de opkomst van nationale en internationale brouwerijen. Vanuit België hoef je weinig experimenteels te verwachten, terwijl de gast hier wel om vroeg. Ook daar hebben we aanpassingen in gemaakt. Naast een heleboel Belgisch bieren, hebben we ook bieren uit Nederland en de VS. En sinds kort hebben we drie blikbieren op de kaart staan. Blik heeft de toekomst en daar gaan wij in mee.”

Waarom heten jullie dan nog Belgisch Biercafe?

“Omdat we gasten met Belgische gastvrijheid ontvangen. Het is een gemoedelijk café en ook de menukaart heeft een Belgische inslag. Wij zien Belgisch als een sfeer en een gevoel. En dat zal, waar ons bier ook vandaan komt, altijd zo blijven.”

En dan komt daar het moment dat je vertrekt. Hoe zal het Olivier vergaan?

“Als er goed personeel blijf rondlopen, zie ik Olivier nog vele jaren meegaan. Ondanks dat we met onze tijd mee gaan, zal het hart van de zaak niet veranderen. Olivier is en blijft een tijdloos bedrijf met een bruine jas, maar de inhoud is heel erg gekleurd en divers.”

Op de hoogte blijven van meer interviews, bierfun en nieuws? Volg ons dan op Facebook en check onze venue op Untappd.

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht