Zeven generaties, drie granen, één recept.

Tripel Karmeliet is, sinds het winnen van de world beer award in 2008, een bekend bier. Maar wie zijn de brouwers en wat is het verhaal achter dit stoere bier? Wij spraken Stijn De Neve, brand ambassador en al 18 jaar werkzaam bij de brouwerij.

“Brouwerij Bosteels is in 1791 gesticht toen België nog onderdeel was van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Inmiddels is de zevende generatie Bosteels betrokken bij het bedrijf. Onze Brouwerij is bekend van geworden met hun Pauwel Kwak. Daarnaast brouwen we het fris sprankelende Deus en natuurlijk Tripel Karmeliet.”

Karmelietenbier

“Antoine Bosteels is, ruim 20 jaar geleden, met het idee van Tripel Karmeliet gekomen.” Zo vertelt Stijn ons. “Destijds begonnen de bakkers brood te maken van verschillende graansoorten. De meeste bieren werden toen nog gebrouwen met gerst of tarwe. ‘Maar’, zo dacht Antoine, ‘als de bakker met verschillende graansoorten brood kan maken, waarom kan een brouwer dan niet met verschillende graansoorten bier maken?’”

Stijn vervolgt: “Uiteindelijk kwam Antoine op een combinatie van gerst, tarwe en haver. Niet veel later vond hij een historisch naslagwerk met bierrecepten in een museum in Dendermonde. In het boekje stond een recept dan in 1679 is opgeschreven in het Karmelietenklooster. Ook dit bier werd gemaakt van drie graansoorten. Antoine besloot zijn bier hiernaar te vernoemen. Omdat het de derde gisting op fles krijgt, kreeg het ook tripel in de naam.”

Geheim van de brouwer

De uitgesproken smaak van Tripel Karmeliet komt vooral door de combinatie van granen. Stijn legt uit: “Haver zorgt voor een romig, vol mondgevoel. Het verfrissende van tarwe, dat ook gebruikt wordt in witbier, geeft Tripel Karmeliet een lichte noot. Er worden vervolgens heel wat kruiden aan toegevoegd.” Als we naar deze kruiden vragen zegt Stijn stellig: “Dat is het geheim van de brouwer, zelfs ik weet daar niet alles van.”

Niet trendgevoelig

“De laatste jaren is de concurrentie explosief gegroeid, vooral in Amerikaanse bierstijlen. In Nederland zijn er tegenwoordig zelfs meer brouwerijen dan in België. Het aanbod groeit enorm en vooral bittere smaken doen het goed bij de consument.” Maar daar zwichten ze bij Bosteels niet voor. “We gaan niet ineens meer hop in het Karmeliet gooien, omdat de consument meer bitters wil. Nee, dan moeten we eigenlijk gewoon een ander bier creëren.”

Maar zijn ze dan niet bang dat ze worden ingehaald? “De klassiekers zullen altijd blijven. En daarbij is er niets mis met wat vernieuwing op de markt. Franse wijnboeren dachten ook dat ze de beste waren, maar met de opkomst van de nieuwe wijnwereld is er veel veranderd. Dat gaat ook gebeuren met bier. De Belgische stijl is niet alles. Het is juist leuk dat het aanbod wordt verbreed. Zo is er voor ieder wat wils.”

De toekomst

“Er zit veel moois in de pijpleiding, maar daar kan ik nog niet veel over zeggen. Wel blijven wij bezig met het creëren van een meerwaarde. Wij streven naar een mooi product dat het resultaat is van wat de natuur ons geeft en wat wij daarmee doen.”

Op de hoogte blijven van meer bierfacts en -fun? Check hier onze Facebookpagina en onze venue op Untappd.

Tripel Karmeliet

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht