Sint Bernardus Wit Timelapse

how it’s made: het sint bernardus wit bierbordje

Onze bedrijfsleider Johan is een getalenteerd tekenaar. De bordjes aan onze bar met daarop de bieren zijn allemaal door hem met de hand getekend. We maakte een timelapse om te laten zien hoe zo’n bordje nou gemaakt wordt. Speciaal voor de gelegenheid koos hij een extra moeilijk logo, die van de Sint Bernardus Wit!

Het bier

Sint Bernardus Wit is een ongefilterd witbier, met een zachte, volle smaak en toetsen van citrusvruchten en verse koriander. Net als alle bieren van de Sint Bernardus brouwerij gist ook dit bier na op fles. Ontwikkeld in samenwerking met Pierre Celis, de koning van het Belgische witbier. Daarnaast hebben de brouwers van Bernardus ruim 46 jaar met de paters van Westvleteren samengewerkt. Kortom: dit witbier is een absolute topper, zelfs op een koude winterdag.

De brouwerij

De brouwerij is in 1946 opgericht door Evarist Deconinck. Al in de jaren 30 nam hij de kaasmakerij van de Paters in Watout over. Tegelijkertijd heeft hij ook een contract afgesloten met de paters trappisten van de Sint-Sixtus abdij van Westvleteren. De paters van deze brouwerij besloten hun bier niet meer verder te commercialiseren. De Poolse meesterbrouwer van de abdij van Westvleteren ging mee naar de nieuwe brouwerij. Deze brouwerij ging verder brouwen onder de naam Sint-Sixtus. In de oorspronkelijke abdij werd enkel nog kleinschalig gebrouwen voor eigen gebruik.

In 1959 besliste Deconinck om de productie van kaas te stoppen. Hij ging zich volledig richten op het brouwen. Begin jaren zestig stapte zijn schoonzoon Guy Claus in de brouwerij. In 1962 werd de licentie voor het brouwen van het trappistenbier voor 30 jaar verlengd. In 1992 hebben de Trappistenbrouwerijen besloten dat alleen bieren, gebrouwen binnen de muren van de abdij, het label Trappist kregen. Daarom werd de overeenkomst uit 1962 na 30 jaar stopgezet. Tegenwoordig is een Trappist nog steeds te herkennen aan het Authenic Trappist Product label op de fles.

De bieren werden door de brouwerij volgens de originele recepten verder gebrouwen. Dit werd gedaan onder de naam Sint Bernardus. In eerste instantie werden alleen de drie bestaande bieren gebrouwen. Dit waren de Pater 6, de Prior 8 en de Abt 12. Later is dit aanbod uitgebreid met de Sint Bernardus Tripel.

Omdat Guy Claus bijna met pensioen ging werd een geschikte opvolger gezocht. Deze werd gevonden in Hans Depypere. Er werden nieuwe bieren aan het assortiment toegevoegd: Watou Tripel, Sint Bernardus Wit en Grottenbier. Grottenbier is net als de Sint Bernardus Wit in samenwerking met Pierre Celis gebrouwen.

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht