Pairing? Bier in plaats van wijn!

Bijpassende wijnen bij het eten zijn al sinds jaar en dag bekend. En nu maakt bierpairing zijn opmars. Wist je trouwens dat aan het brouwen van bier veel minder regeltjes verbonden zijn dan aan het maken van wijn? Hierdoor hebben brouwers meer vrijheden en zijn er ontzettend veel bierstijlen en -smaken. Je kunt dus eigenlijk veel meer combinaties maken dan met wijn. Maar hoe combineer je bier en eten nou? Wij helpen je op weg en geven je een aantal mooie alternatieven voor wijn.

Het begint bij kennis over biersmaken. Bier bestaat uit 4 basis ingrediënten. Water, mout, hop en gist. Wanneer je mout op hoge temperatuur brand/rookt krijg je een donker of zwart bier. Je kunt een gerecht met gerookte mout heel goed combineren met een product van de grill. Er bestaan ook zoete moutsoorten. Caramout is daar een voorbeeld van. Dit is een moutsoort die gebruikt wordt bij dubbels en is doorgaans goed te combineren met gestoofde maaltijden.

Bedenk vervolgens waar deze smaken mee matchen. Houd hierbij vooral rekening met de smaakintensiteit. Zo serveer je bij stevige gerechten liever geen zachte bieren en andersom. Heeft je bier tropische fruittonen? De veilige weg is dit te combineren met gelijksoortige smaken. De leuke weg is om dit te combineren met aanvullende smaken. In het geval van bier met tropische fruittonen kun je hier een gerecht met karamel bij serveren. Bedenk wat op het bord smaakt en maak het bier onderdeel van de ervaring.

Bier in plaats van wijn: de beste combi’s

Bij sommige gerechten denk je gelijk aan een glas wijn. Maar wij hebben de ultieme bier-match bij deze klassiekers gevonden.

Een bekend wijn-spijs voorbeeld is de kaasplank. Je zou namelijk al snel naar een wijn of port grijpen. Maar bij een lichte kaasplank zal een witbier je aangenaam verrassen. Bij vette smaken (ook bij bitterballen bijvoorbeeld) kun je sowieso het best een licht bittere smaak serveren. De bitters breken het vette mondgevoel namelijk af. Let er wel op dat het bier hierdoor net wat anders zal smaken, dus proef goed!

kaas

Nog zo’n pairing waarbij je snel aan rode wijn of port zal denken is pure chocolade, terwijl een Rochefort 10 minstens zo lekker is. Dit degustatiebier doet op zichzelf al aan chocolade denken en is daarom een match made in heaven.

oesters

En tot slot een andere bekende wijn-spijs combinatie: oesters. Want die drink je natuurlijk met bubbels. Of toch niet? Wij raden een porter aan. De meest karakteristieke eigenschap van een porter is dat de mout gebrand/gerookt is. Hierdoor smaakt hij bitter. De bitters nemen het zout van de oester weg. Let er wel op dat je geen te sterke porter schenkt, want dat gaat ten koste van de delicate oestersmaak. Deze klassieke bier-spijs match is ideaal voor mensen die niet van de zeesmaak in oesters houden.

Het combineren van bier en spijs is geen makkelijke klus. Maar goed nieuws: alle skills te trainen. Je kunt je smaak ontwikkelen door veel maar vooral heel bewust te proeven. Het doel is vooral dat zowel het eten als het bier geëerd worden.

Schenk proefglaasjes in en maak van je keuken een proeflokaal, want alle bieren zijn anders dus proeven is een must. Voor je het weet verras je jezelf en je vrienden met een avondvullend bierprogramma!

Wil je weten welke bieren het best bij onze Belgische gerechten en borrelhappen passen? Ons team heeft veel kennis en vertelt je graag meer over bijzondere bier-spijs combinaties. Op de hoogte blijven van meer bierfacts en -fun? Check hier onze Facebookpagina en onze venue op Untappd.

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht