Omer: tradities van alle tijden

Myrtille Vreeburg werkt sinds februari als sales manager bij Omer. Ze is nieuw in de bierwereld, maar al langer een liefhebber. Wij spraken haar over vrouwenpower in een mannenwereld en de ontwikkeling van smaak.

“Familiebrouwerij Omer bestaat al meer dan 120 jaar. Hun bekendste bier is het gelijknamige Omer: een zwaar blond bier met 8% alcohol. Ondanks dat hoge alcohol percentage is het bier makkelijk doordrinkbaar. Het heeft een fruitig aroma en een licht bittere afdronk. Omdat het bier een nagisting op fles heeft, wordt het ook alleen op fles verkocht. Zo weet Omer de traditie in ere te houden.”

Naam maken

Maar dit is niet het enige traditionele bij Omer. Myrtille vertelt: “Bij de oprichting van de brouwerij werden er glas-in-lood ramen geplaatst bij kroegen die het bier verkochten. Zie het als een oude manier van reclame maken. Hierop stond ‘Bieren Omer Vander Ghinste’. Omdat het vervangen van de ramen veel geld zou kosten, besloot de eerste Omer zijn zoon ook Omer te noemen. Tot op de dag van vandaag krijgt de eerstgeboren zoon in de familie Vander Ghinste de naam Omer. En dat inmiddels al vijf generaties lang.”

Is de bierwereld een mannenwereld?

“Bij Omer ben ik de tweede vrouw en over het algemeen kun je zeggen dat de bierwereld voor 90% uit mannen bestaat. Heel af en toe word ik niet serieus genomen. Zo vroegen ze op een proeverij of ik van het promoteam was. Maar meestal krijg ik leuke reacties. Dat ze het tof vinden dat ik als vrouw in de bierwereld werk.”

En hoe zit dat consumenten?

“Ik merk dat steeds meer vrouwen geïnteresseerd zijn in bier. Sommige drinken vooral lichte, fruitige bieren, maar ik zie ook meer interesse in de zwaardere varianten. Zelf dronk ik eerst vooral fruitbieren, maar na een aantal jaren proeven en meer bierkennis begin ik ook donkere bieren te waarderen.”

“Maar los van wie wat drinkt, is het vooral belangrijk dat mensen drinken wat ze lekker vinden. Ongeacht wat voor bier dat is. Ik zie dat de horeca hier ook een grote rol in speelt. Zij zijn degenen die hun expertise en plezier overbrengen op de gasten en ze dus kennis kunnen laten maken met nieuwe smaken. Als salesmanager ligt daar voor mij ook een taak in. Mijn enthousiasme wordt overgebracht op het personeel en die brengen dat (hopelijk) weer over op hun gasten.”

“Door veel proeven en achtergrondkennis kun je meer bieren gaan ontdekken en leren waarderen. Wat mij betreft is dat een geweldig proces waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen!”

Zeker met de zomer op komst is Omer een echte aanrader, wij hebben Omer unlimited op fles. Op de hoogte blijven? Check hier onze Facebookpagina en onze venue op Untappd.

omer

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht