Maneblusser

300 jaar geleden… ontstond de maneblusser

De Maneblusser is een van de favoriete blonde bieren bij ons personeel. Met meer frisheid dan bijvoorbeeld een Leffe en toch meer body dan een Brugse Zot is dit blonde bier een aangename verrassing. De Maneblusser dankt zijn naam aan een eeuwenoud verhaal. Daarom neemt Freek je dik 300 jaar terug in de tijd om te vertellen hoe de naam Maneblusser is ontstaan. Een oud bier, maar met een zeer hedendaagse smaak. Kijk ook snel de video om er achter te komen waarom er een brandweerman op het etiket van dit bier staat!

Het bier

Brouwerij Het Anker besloot voor de Mechelaars een vlot drinkbaar stadsbier te brouwen. Toch heeft het bier voldoende pit in zich heeft om met volle teugen van te genieten. Er werd gekozen voor de Maneblusser: een blond bier van 5,8% alc. vol. met een licht citrus aroma en een fijne afdronk. Gebrouwen volgens de traditionele methode van hoge gisting. Maneblusser is tot op de dag van vandaag nog de bijnaam voor de mensen van Mechelen. Een Maneblusser is iemand die van bier, feest en gezelligheid houdt.

EBC 7 | EBU 20 | Blond bier | Goud geel

De brouwerij

In het begin van de 15e eeuw was het begijnhof van Mechelen sterk aanwezig in de stad. Het begijnhof had een belangrijk “Krankenhuis”  op de plek waar nu de brouwerij staat. Een aantal gebouwen van de brouwerij dateren dan ook nog uit de 15e en 16e eeuw.

1471

In 1471 beslist Karel de Stoute dat het bier gebrouwen voor het Krankenhuis “voor de begijnen en hunne officieren” vrij is van accijnzen en belastingen.

1872

In 1872 koopt de familie Van Breedam de brouwerij. Vervolgens bouwen zij een moderne brouwerij met stoomketel. De familie van Breedam had een sterke interesse in de Mechelse glorieperiode. Dit was de periode dat Mechelen nog onder de Hertogen van Bourgondië viel. Samen met de liefde voor het vak vormde dit de basis voor de terugkeer naar het brouwen van speciale bieren.

1990

In 1990 neemt Charles Leclef, 5e generatie, de brouwerij over en worden belangrijke investeringen gedaan. Alle gebouwen en materialen wordt gerestaureerd en vernieuwd.

Hotel, brasserie en stokerij

In 1990 opende Het Anker binnen de muren van de brouwerij een 3-sterren hotel. Dit was een uniek concept in België. Eind 2010 werd de vernieuwde brasserie geopend. Ook werden de rondleidingen door de brouwerij hervat.

Eveneens in 2010 werd in Blaasveld, in de 17-eeuwse familiehoeve, een volwaardige whisky-stokerij opgebouwd en in gebruik genomen. Vervolgens werd in 2013 de Gouden Carolus Single Malt op de markt gebracht. Ondertussen heeft deze whisky al meerdere internationale prijzen gewonnen.

Ondertussen verwierf de brouwerij internationale bekendheid, wordt er naar meer dan 30 landen geëxporteerd en worden de bieren wereldwijd gelauwerd. Getuige hiervan zijn de vele internationale prijzen en onderscheidingen die de brouwerij in ontvangst mocht nemen.

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht