Het bockseizoen

Buiten wordt het frisser. En dat stemt ons vrolijk, want dat betekent dat het bockbierseizoen gaat beginnen. Deze klassieker van 6,5% heeft een moutige smaak met tonen van karamel. Maar waar is eigenlijk het verhaal achter dit seizoensbier?

Laten we beginnen bij de naam. Bockbier komt oorspronkelijk uit de Duitse bierstad Einbeck, vlakbij Hannover. In Beieren konden ze tot achterin de middeleeuwen nog niet zulk lekker bier maken, dus het Einbeck bier werd daar razend populair. Met een beetje hulp van het Beierse accent, de tijd en nonchalance, werd de naam “Einbeckbier” werd verbasterd tot “Ein Bockbier”.

Het verhaal van de bok

Dus heb je altijd gedacht dat bockbier zijn naam dankt aan het logo? Think again,

geit bokmaar toch zit er ook een verhaal achter de afgebeelde geitenbok. Deze verwijst naar de Germaanse god Donar. Hij wordt vaak afgebeeld als half bok en half mens. Donar voerde de nieuwe oogst van tarwe en gerst aan, waarmee weer vers bier gebrouwen werd. Een God die volop geëerd werd door brouwers dus.

 

Sinds de Middeleeuwen heeft bockbier zich langzaam verspreid, maar de echte populariteit kwam pas in de jaren ‘80. Inmiddels worden er in diverse steden bockbierfestivals georganiseerd, waarvan het PINT festival in de Amsterdams Beurs van Berlage met 40 jaar de oudste is. En hoewel de bockbieren al in de winkels liggen, wordt het seizoen op de eerste maandag van oktober officieel geopend.

Het lekkerste bockbier

bock bier

En dan de hamvraag: wat is het lekkerste bockbier? Er zijn twee gelegenheden waar dat wordt bepaald. Tijdens het PINT Bockbierfestival wordt het beste Bockbier door een vakjury bepaald. Op 20 oktober kiest een jury van liefhebbers. Let wel: Beide jury’s hanteren andere criteria en hebben dus ook andere winnaars. Tip van ons: proef de winnaars van beide competities en bepaal zelf welke je het lekkerst vindt.

Bij Olivier hebben we dit seizoen verschillende bockbieren op de tap. Kom jij ze proeven? We vertellen je er graag meer over in het café.

Op de hoogte blijven van meer bierfeitjes, -nieuws, en -fun? Check onze Venue op Untappd en volg ons op Facebook.

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht