FINCH Discoteam: het juiste hitje op het juiste moment

FINCH discoteam is al jaren een begrip op feesten en partijen. De dj verzorgt al acht jaar ons legendarische Oud & Nieuw feest. Wij spreken mister FINCH himself: Wouter Vink. Want hoe weet je welke hitjes je wanneer moet draaien en wat is het verschil tussen muziek in de horeca en op een bruiloft?

Hoe bestaat DJ FINCH discoteam al?

‘Ik begon als klein jochie al met lampjes te spelen op mijn zolderkamer. Later ook op feestjes. Je zou kunnen zeggen dat ik toen al een mini FINCH was. Later is daar ook muziek bij gekomen, omdat geluid en muziek essentiële ingrediënten zijn voor een goed feestje.’

Hoe krijg je als DJ mensen de dansvloer op?

Dat hangt helemaal van het publiek af. Als mensen al in de stemming zijn, kun je met een knaller binnenkomen. Als de sfeer nog wat moet opbouwen, begin ik met groovy, catchy, herkenbare muziek, zodat er langzaamaan wat voetjes gaan bewegen. Als het juiste moment daar is, schakel ik over naar wat meer energieke muziek en dan komen de eerste mensen echt de dansvloer op.

En dan? Heb je een vaste playlist met hitjes die het altijd goed doen?

Die is er natuurlijk wel, maar eigenlijk bepaalt het publiek wat er gaat gebeuren. Er komen altijd verzoekjes binnen en ik kijk hoe mensen op bepaalde muziek reageren en of er veel liefhebbers van een genre zijn. Op basis daarvan slaan we een weg in, bijvoorbeeld wat meer hiphop of juist house.

Eindig je met een smartlap of happy hardcore?

Ik eindig graag met een hoogtepunt. Maar dat wil niet zeggen dat je niet eerder hoogtepunten kan hebben. Zeker in de horeca is dat van belang, omdat mensen de hele avond komen en gaan.

Kun je wat meer vertellen over muziek in een uitgaansgelegenheid versus muziek op een bruiloft?

In de horeca wordt vaak wat nieuwere muziek verwacht. En wat ik dus al zei: mensen komen en gaan, dus je kunt ook wat meer herhalen in genres. Van opbouw is minder sprake, omdat er meer verloop is. Je wilt eigenlijk een soort loop creëren, waarbij mensen die maar een paar uur binnen zijn, toch van alles hebben gehoord. Bij een bruiloft heeft avond een begin en een einde met een daarbij behorende opbouw.

Het publiek in de horeca is ook anders. Ze gaan voor zichzelf en het gezelschap waar ze mee zijn. Er is verder geen sprake van binding met de rest van de zaal, terwijl de gasten van een bruiloft elkaar min of meer kennen. Ze bouwen een feestje met élkaar.

Wat zijn de grootste akoestische uitdagingen voor jou als DJ of geluidstechnicus?

Het is vooral belangrijk dat de muziek niet tegen de muren kaatst, maar naar de plek toegaat waar gedanst wordt. Ook moet je plekken creëren, waar je wat rustiger kunt staan en een gesprek kunt voeren. En in het geval van televisie-uitzendingen, zoals het wk (wat we bij Olivier ook verzorgen), is het handig om de zoemende bas te dempen, want die voegt niets toe.

Welk hitje draai jij absoluut niet?

Ik heb van mezelf geen zwarte lijst. Als allround DJ sta ik in dienst van het publiek. Dat ik een nummer minder mooi vind, hebben zij geen boodschap aan. Uiteraard kijk ik wel of een nummer (dat bijvoorbeeld wordt aangevraagd) past bij het moment en de sfeer op een avond. Andersom kan het natuurlijk wel het geval zijn. Het is altijd tof als een nummer dat ik zelf lekker vind, het ook goed blijkt te doen op de dansvloer! De mooiste momenten op een avond zijn de momenten dat je er een ‘verrassende’ plaat indraait en mensen beginnen te juichen en duimpjes en ‘hartjes’ de lucht in steken!

En dan… Oud & Nieuw bij Olivier. Al acht jaar sta je op onze programmering. Wat maakt draaien bij Olivier zo bijzonder?

Het publiek is leuk en het personeel is tof. Maar wat het vooral bijzonder maakt is dat het geen ‘gewone’ uitgaanslocatie is. Het is een speciaalbiercafé waar één keer per jaar gedanst wordt, dat is toch wel heel speciaal. De tafels en kerkbankjes gaan eruit en iedereen heeft zin om er een mooi feestje van te maken.

Op de hoogte blijven van biernieuws en -fun? Volg ons op Facebook en check onze venue op Untappd.

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht