Duvel training Café Olivier Utrecht

Het ‘Hemelse Ritueel’ oftewel: hoe schenk je de perfecte Duvel uit?  Gedaan met een te grote of te kleine schuimkraag, gedaan met de discussies over een droog of een nat Duvelglas. Bij een bezoek aan stadsbrouwerij De Koninck heeft het personeel van Café Olivier Utrecht de fijne kneepjes van het ‘vak’ geleerd.

Geschiedenis

De directe voorloper van Duvel was Victory Ale, een donkere Scotch, die brouwerij Moortgat uitbracht na de afloop van de Eerste Wereldoorlog. Hiervoor gebruikte men de gisten van het Schotse bier McEwan’s Scotch Ale, dat in die tijd met hergisting op fles werd uitgevoerd. De naam van Victory Ale veranderde omstreeks 1926 in Duvel. Naar verluidt was deze naam afkomstig van een proeverij, waarbij een van de deelnemers, doelend op de sterkte van het bier, spontaan uitroep dat het “een echte duvel” was. Door deze naamsverandering werd Duvel de “goddeloze” tegenhanger van de abdijbieren, die in dezelfde periode opkwamen.

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht