Dagboek van een Benjamin

Hoe is het om zonder bierkennis bij een speciaalbier-café te komen werken? Olivier-groentje Milou werkt naast haar studie bij Olivier en vertelt er alles over.

milou medewerker vacature olivier“Horeca sprak me altijd al aan. Ik ben geen type om achter een bureau te zitten.
Via een vriend ben ik bij mijn eerste werkgever terecht gekomen. Al gauw was ik het zat: drankje brengen, kaart neerleggen. Ik kende het wel en wilde mijn hersenen meer gebruiken.”

“Een oud-collega was al naar Olivier gegaan en was erg tevreden, dus heb ik kort daarna de overstap gemaakt. Ik werk hier nu een maandje, dus echt nog een groentje. Het is een hechte groep, maar ze zijn relaxed en geven me het gevoel dat ik welkom ben.”

Eerste indruk

“Je merkt meteen dat iedereen capabel is. Er zijn geen beunhazen die de kantjes er vanaf lopen. Er wordt veel van je gevraagd en onderling helpt het personeel elkaar om beter te worden. De dooddoener ‘Dat is mijn wijk niet’ zal je hier niet horen.”

“Zelfs aan de kleinste details wordt aandacht besteed. Dat klinkt heel strak, maar al die kleine dingen zorgen voor het totaalplaatje. Als het in zo’n grote zaak rommelig oogt, heeft de gast een minder goede indruk dan dat alles gestroomlijnd is. Daarbij vind ik het lekker werken, als er richtlijnen zijn.”

Geoliede machine

“Als iedereen zijn best doet, word je zelf getriggert om dat ook te doen. En dat is hier absoluut het geval. Je krijgt veel zelfstandigheid, maar als je het even moeilijk hebt, zijn ze er zo bij. Iedereen ziet alles en ze staan altijd klaar om je te helpen.”

Bierleek

“Ik weet vrij weinig van bier. Althans: ik weet wat ik zelf lekker vind en wat ik bij mijn vorige werk heb geleerd. Maar hier wordt verwacht dat je weet wat je verkoopt. En hoewel het soms spannend is, word ik enorm aangemoedigd om toch naar tafel te gaan en advies te geven. Als ik iets niet weet, kan ik altijd bij collega’s terecht en ik merk dat dit de beste manier is om het te leren. Bij de naborrel ben ik heel bewust aan het proeven en ook thuis ben ik ermee bezig. Het lijkt me heel leuk om mensen aan een passend bier te helpen. En natuurlijk is het ook tof om aan tafel te ‘shinen’.”

Blijven proeven

“Bij Olivier worden regelmatig proeverijen en trainingen voor het personeel georganiseerd. Ideaal, want zo leer je in korte tijd veel over de achtergrond van bieren. Ik ben nogal leergierig, dus ik maak aantekeningen en neem die thuis door. Maar als je gewoon goed oplet en bevlogen bent, leer je gaandeweg genoeg om hier snel je draai te vinden. En ja, ik proef zelf ook graag. Onze naborrels zijn legendarisch, maar daar wijd ik niet verder over uit. Dat moet je zelf komen ervaren…”

Wil je ook bij Olivier werken? Mail naar utrecht@cafe-olivier.be en wie weet word jij de nieuwste collega van Milou.
Op de hoogte blijven van biernieuws en -fun? Volg ons op Facebook en check onze venue op Untappd.

 

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht