Bootjesbier: een knipoog naar het verleden

‘Een bierbrug tussen België en Amerika’, zo noemen ze het Bootjesbier bij de Antwerpse Brouw Compagnie. Na zeker 24 proefbrouwsels is dit AmberRood een speciaalbier om trots op te zijn!

Inspiratie voor het Bootjesbier is het Red Starline museum dat op een steenworp afstand van de brouwerij ligt. De Red Star Line is vergelijkbaar met de Holland-Amerika Lijn en heeft miljoenen Belgen naar de VS gebracht, waar ze hun dromen konden najagen. Vanuit deze gedachte zijn de jongens van de Antwerpse Brouw Compagnie aan de slag gegaan. Ze wilde het beste uit beide werelden combineren. Het resultaat? Een bijzonder bier met in de smaak koriander, wat typisch is voor Belgische bieren, gember wat je veel Amerikaans bier proeft en Belgische hop voor bitterheid met Amerikaanse hopsoorten voor de citrus aroma’s.

Een knipoog naar het verleden

Dré Coppoolse, intermediair voor speciaalbier, vertelt over het ontstaan van de brouwerij. ‘Bootjesbier is het tweede bier van de Antwerpse Brouw Compagnie. Hiervoor maakte ze furore met hun Seefbier. Seefbier is een Antwerps streekbier dat eind 1900 werd gebrouwen. Leuk feitje: de wijk Seefhoek is naar dit bier genoemd, omdat hier veel brouwerijen stonden.’

‘Na de eerste Wereldoorlog verdween het bier, omdat de koperen ketels door de Duitsers werden gebruikt om munitie van de maken. Het werd hoog tijd om dit ‘vergeten bier’ nieuw leven in te blazen. Johan van Dyck en zijn vrouw Karen besloten het avontuur aan te gaan. Na een lange zoektocht kwamen ze in contact met een vrouw wiens grootvader seefbier brouwde en nog een handgeschreven recept had. Met behulp van Biercentrum Delvaux gingen ze aan de slag en zo startte Johan en Karen de Antwerpse Brouw Compagnie: een lokale, atypische en onafhankelijke brouwerij.’

Volgens eigenaar Johan staat compagnie voor ‘Zowel een “bedrijf” als een groep mensen. Daarbij is het ook knipoog naar verleden, omdat we de inspiratie van onze bieren uit de geschiedenis halen.’ Inmiddels bestaat de brouwerij zes jaar en hebben ze, door middel van crowdfunding, een eigen brouwerij kunnen realiseren in een monumentaal pand in de Antwerpse wijk ’t Eilandje.

Bootjesbier is vanaf dit weekend bij ons verkrijgbaar. Op de hoogte blijven? Check hier onze Facebookpagina en onze venue op Untappd.

Bootjesbier

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht