Bierproeven hoe doe je dat?

Zo veel bieren zo veel smaken. Niets is leuker dan ontdekken wat jij het lekkerst vindt. Speciaalbier is er namelijk niet om achterover te slaan, maar om van te genieten. Inspiratie nodig voor een leuke zomeractiviteit? Ga bier proeven! Met deze tips ben jij binnen no-time een pro.

Temperatuur
Direct uit de koelkast is bier vaak te koud, dan komen niet alle smaken vrij. Check per biersoort wat de juiste schenktemperatuur is om alle smaken tot hun recht te laten komen.

Volgorde
Bier proef je net als een kaasplank op volgorde van smaakinstensiteit: van licht naar vol. Dus de lage alcoholpercentages eerst en eindigen met de zware jongens.

Kleur
Is het bier donker, licht, troebel en wat is de textuur van het schuim? Houd je glas tegen het licht en kijk goed. Kun je later kleuren matchen aan bierstijlen? En wat zou de kleur zeggen over de smaak? Kortom: het proeven begint bij het kijken.

Geur
Het is belangrijk om je glas te walsen, zo komen de geuren het best vrij. Beschrijf wat je ruikt. Dit is heel associatief en niets is fout. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je geuren leert herkennen en omschrijven. Als geoefende bierproever kan je na verloop van tijd de geuren en smaken makkelijk kunnen indelen in categorieën.

Proeven
Neem een klein slokje en laat dit door je hele mond gaan. Zo wen je aan het nieuwe bier. De volgende slok houd je vast om smaken te onderscheiden. Probeer te omschrijven wat je proeft en, ook belangrijk, is de smaak hetzelfde als de geur? De hoofdingrediënten van bier zijn water, graan, hop en gist. Herken je banaan dan wijst dat vaak op de gist, volle karamel en chocolade tonen komen van de mouten en aan fruitige citrussmaken en bitters zijn de gebruikte hopsoorten te herleiden.

O en leuk detail: bier moet je, anders dan bij wijn, niet uitspugen omdat een belangrijk deel van de smaak, waaronder bitters, vrijkomt in de keel.Tot slot de afdronk: hoe lang blijft het bier hangen en wat is de nasmaak? Noteer je bevindingen en ontdek patronen in biersoorten en verken je smaak!

Dorst gekregen? Wij organiseren proeverijen in uiteenlopende stijlen. Leuk met vrienden, familie of collega’s! We leren je de fijne kneepjes van het vak, zodat je binnen no-time een pro in proeven bent.

Op de hoogte blijven van biernieuws en -fun? Volg ons op Facebook en check onze venue op Untappd.

reserveren

Belgisch Biercafe Olivier Utrecht